Heli Vaaranen

Heli Kristiina Vaaranen os. Kokkala (s. 1961 Lammi) on suomalaissyntyinen entinen malli, sittemmin muun muassa tietokirjailija.

Heli Vaaranen eli lapsuutensa Hollolassa Miekkiön kylässä. Heli Vaaranen teki kansainvälisen mallinuran vuosina 1979 – 1987. Hän toimi New Yorkissa taidevälittäjänä ja taideassistenttina 1986 – 1987. Suomeen paluunsa jälkeen Vaaranen jatkoi työtä valokuva- ja näytösmallina Suomessa vuoteen 2008 asti. Hän kävi Teknillisen Korkeakoulun kaupunkitutkimuksen tutkijakoulun 1999 – 2002 ja toimi tutkijana Helsingin yliopiston sosiologian laitoksella (nyk. sosiaalitieteiden laitos) vuoteen 2008.

Vaarasen väitöskirja Kaaharipoikia ja rappioromantiikkaa: tutkimus erään kaahailukulttuurin elämänilosta ja tuhoisuudesta hyväksyttiin Helsingin yliopistossa vuonna 2004, ja hän luennoi aiheesta laajalti kotimaassa ja ulkomailla mm. Yalen ja Pennsylvanian yliopistoissa Yhdysvalloissa. Vaarasen post-doc-tutkimus käsitteli nuorten aikuisten parisuhteita, jolloin hän kehitti muun muassa käsitteeen “kevytsuhde”. Post doc -tutkimuksen ”Nuorten aikuisten parisuhteet” yhteydessä Vaaranen hakeutui psykoterapiakoulutukseen ja valmistui Valviran hyväksymäksi psykoterapeutiksi 1.3.2008. Vuodesta 2008 Heli Vaaranen on toiminut Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtajana, Väestöliiton Perheklinikan johtajana ja psykoterapeuttina sekä Väestöliiton parisuhdesivuston vastaavana päätoimittajana. Hän on mm. Väestöliiton johtoryhmän jäsen ja kansainvälisen ICCFR-järjestön hallituksen jäsen.  Heli Vaarasella on pieni yksityisvastaanotto Väestöliitossa.

Heli Vaarasen nuoruudenmuistelmat Sunnuntaina Manhattanilla ilmestyi 2014. Katso esittely http://areena.yle.fi/tv/2375054

Muistelmien toinen osa on tyon alla. Siina tietokirjailija kasittelee elamaan Suomeen paluun jalkeen kahden insituution, koulutuksen ja perheen kautta. Toinen osa ilmestyy v. 2016